Activitats
Les celebracions i tradicions ens permeten treballar de nou uns temps i espais diferents ordenats i emmarcats al llarg de l’any que afavoreixen establir un ordre i una lògica en el procés de vida del nen/a. A mode de tall, cada celebració o festa de tradició ens indica un abans i un després i una manera diferent del que fèiem fins aquesta.
Activitats comunitàries i celebracions vinculades a les tradicions del nostre país com ara Sant Jordi, Nadal, o d’altres, més pròpies del tarannà de la residència com ara activitats estiuenques (sortida fi de curs escolar al juny i vacances a l’agost), celebració d’aniversaris, festes d’acollida i de comiat.
Totes aquestes activitats es programen i organitzen atenent a les particularitats pròpies del grup, respectant la diversitat cultural i promovent la participació dels nens/es. Un educador de l’equip n’és el responsable del seu desenvolupament.
En detallem les més significatives pel que ens possibiliten de treball educatiu, en quant a l’accés a la cultura:
- Nadal
- Caga Tió
- Pare Noel (Celebració comunitària)
- Reis
- Sortida comunitària estiu
- Sant Jordi
- Carnestoltes
- Castanyada
- Halloween
Al CRAE La Lluna apostem per les activitats esportives i culturals, no només com a entreteniment per als nens i nenes, sinó com a eina que possibilita l’entrada d’aquests al món de la cultura i, com a tal, possibilita al subjecte escollir i optar per diferents recorreguts. És, alhora, una eina socialitzadora on els infants i joves comparteixen interessos, treballen les normes del joc, mantenen relacions amb els iguals i amb els adults referents de les activitats i, en definitiva, gaudeixen d’un espai i un temps que els ajuda en la seva circulació social i a crear una xarxa pròpia.
Així doncs, posem a l’abast dels nens/es atesos una àmplia oferta d’activitats esportives i culturals en el marc de les pròpies escoles o entitats diverses per a la utilització del seu temps lliure.
El temps lliure que una persona disposa després de complir amb les seves obligacions és una condició necessària però no imprescindible perquè es doni l’oci.
“Se crea una situación de ocio cuando el hombre, durante su tiempo libre decide y gestiona libremente sus actividades, obtiene placer y satisface sus necesidades personales, tales como descansar, divertirse o desarrollarse”
(Puig y Trilla 1996, p.20).
L’oci no s’equipara amb no fer res, sinó amb la formació no utilitària de la persona.
Des del CRAE La Lluna considerem el subjecte de l’educació com “subjecte social”. Les seves característiques són dependents del lloc que ocupa en la xarxa de relacions. L’educació deu promoure al subjecte a nous llocs socials i culturals.
És per a això que ens plantegem dur a terme aquest treball mitjançant la participació dels infants i joves del CRAE en activitats culturals ofertades des de l’equip educatiu, en activitats extraescolars esportives i culturals i en esplais i activitats de lleure.
ESPLAIS
Un membre de l’equip educatiu és el Responsable de fer el seguiment amb els diferents esplais, així com d’establir els criteris de treball en relació a cada infant, sempre en coordinació amb l’equip educatiu.
Al llarg dels anys hem col·laborat amb esplais no només de Pallejà sinó d’altres municipis del Baix Llobregat. Una mostra dels esplais amb els que treballem són:
- Agrupament escolta i Guia-CAU Gratallops (Pallejà)
- Esplai Mowgli (Cornellà)
- Esplai Tricicle (Sant Joan Despí)
- Diversitat Lúdica (Sant Feliu de Llobregat)
- Esplai Clariana (Molins de Rei)
- Tots Som Santboians (Sant Boi de Llobregat)
SORTIDES CULTURALS
Un membre de l’equip educatiu, és l’encarregat de realitzar la programació d’activitats de cap de setmana per tal que els infants i adolescents puguin escollir en funció els seus interessos.